Stor galt

februari 5th, 2015

Jag gillar att smygjaga mitt på dagen i fullt dagsljus då mycket av viltet vilar. Jag hade tidigare denna morgon sett ett ENORMT vildsvin i området och jag förväntade mig att han fortfarande skulle vara i närheten. Jag tog Nelly med mig som smygande partner. Vi startade från motsatt sida av såten där jag såg honom senast i hopp om att få ”träffa” honom.

Först mötte vi några dovhjortar men de var inte alls intressant för tillfället. Men efter att ha smygjagat ungefär en timme men bara rört oss 300 meter reagerar Nelly och visar tydligt att vi har något på gång in den täta vegetationen. Jag kände också en riktigt stark vildsvinslukt. Nelly var helt fryst pekandes bredvid mig. Vi stod där ett ganska bra tag innan jag äntligen kunde lokalisera och se att detta massiva vildsvin ligger i buskarna. Nu behövde jag ”bara” bekräfta att det faktiskt var samma vildsvin. Försökte komma lite närmare utan att göra för mycket ljud. Vinden var till min fördel men fortfarande vare det knepigt att komma nära. När jag var ungefär 20 meter från honom kände han att något var på gång. Han ställde sig upp och gjorde några karakteristiska vildsvingrymtaden. Jag kunde nu se att detta var den galten jag letade efter. Plötsligt började han gå snett ifrån och jag visste att jag bara hade en liten lucka mellan två buskar. Jag sköt och kunde konstatera träff. Han sprang visserligen ifrån och vi följde hans rörelser i buskarna. Det verkade som han slutade efter mindre än 70 meter. Nu var det bara att försöka hålla sig lugn. En halv timme senare började vi spåra och Nelly var riktigt försiktig i spåret. Inget blod, inget hår eller något som skulle tyda på en träff. Men det kändes bra och snart står Nelly helt fast igen och visar att det finns något där. Jag ger henne fritt kommando och hon skäller närgånget. Jag ser dock att han är inte död än, även om dödligt skadad, så jag avslutar det med ett avfångningsskott. När jag närmade mig blev han bara STÖRRE och STÖRRE. Utan tvekan det största vildsvin jag skjutit hittills. Ganska häftigt om jag får säga det själv. 🙂